top of page
  • Miisa

Polvileikkaus


Nyytin polvitaipaleen alkuosaan pääset käsiksi täältä: http://niisku.wixsite.com/elamaaenkunkanssa/blogi/tag/patellaluksaatio

Aiemmin niin vannoin, että leikkaukseen en koiraa vie - varsinkaan, kun tilanne ei ole akuutti. Kuitenkin pari kuukautta sitten Nyytin vasen (eli huonompi) polvi yllättäen luksoitui, kun asuntoautossa laskin sitä alas yläpedistä. Ei siinä mitään, mutta polvi luksoitui seuraavaan viikon aikana 10 kertaa! Mielestäni enää ei ollut vaihtoehtoja, vaan oli pakko varata aika pikimmiten leikkaukseen. Sain ajan parin viikon päähän, ja leikkauspäivään mennessä näin polven luksoituvan 13 kertaa, poissulkien tottakai ne kerrat, kun koira on ollut yksin ja polvi on mahdollisesti luksoitunut. Agilityhan me jätettiin pois huhtikuussa. Muuten liikkuminen on näin kesällä ollut erityisen aktiivista. Liekö kuitekin agilityn lopettaminen ollut huono ratkaisu polven kannalta? Mikään muu liikkuminen ei ole agia vastaavaa, vaan kaikki tapahtuu aina suoraan eteenpäin. Olisiko polvea tukeneet pienet lihakset surkastuneet? Lisäksi ehkä pari viikkoa asuntoautossa penkeille hyppely oli liikaa polvelle? Voi myös olla, että tämä olisi tapahtunut joka tapauksessa jossain vaiheessa. Tai sitten ei. Who knows. Turha jossitella. Leikkauspäivä Sain ajan maanantaiksi 22.7. Oulun Evidensiaan Tuomo Martinmäelle. Veimme äitini kanssa Nyytin klinikalle jo klo 8. Tuomo katsoi vielä polven läpi ja sanoi, mitä aiemminkin muut ortopedit ovat sanoneet, että mahdollisesti pelkkä ristisiteen kiinnityskohdan siirtäminen jalan ulkosyrjälle riittää. Käytiin lyhyesti läpi asioita ja hyvillä mielen jätin koiran heidän hoiviin. Nyyti tosin ei ollut yhtä innokas: se pelkää eläinlääkäriasemia ja tärisi nytkin niin, että koko häkki rämisi. No, ehkäpä se huomasi, että siellä on ihan mukavaa väkeä eikä käy kuinkaan. Ihan hyvää tekee sille hieman itsenäistyä 😆

Kyseessä oli leikkauspäivä eli muitakin potilaita tuli leikattavaksi, eikä meille näin ollen pystytte antamaan aika-arviota Nyytin leikkauksesta. Äitin kanssa hoidettiin asioita ja kierreltiin kaupoissa odotellessa. Klo 15 kävin paikan päällä kysymässä tilannetta, ja silloin Nyyti oli juuri leikattavana. Lopulta aika alkoi käydä jo niin pitkäksi, että otimme lyhyet nokoset autossa 😂 Saimme Nyytin vasta klo 19 kyytiin. Leikkaus oli mennyt hyvin. Tosin, pelkkä ristisiteen kiinnityskohdan muuttaminen ei ollut riittänyt, vaan lisäksi telauraa oli syvennetty ja nivelkapselia kiristetty. Polveen jäi luutumaan ristisiteen kiinnityskohdan muuttamisen vuoksi yksi ruuvi. Nyyti vähän piipitteli matkalla kotiin, mutta pahimmat kivut eivät tainneet tuntua, koska koira oli niin vahvasti lääkitty.

Ohjeeksi liikkumisen suhteen kerrottiin Nyytin saavan liikkua heti. Ensimmäiset kaksi viikkoa sai liikkua 15 min kerrallaan ja sen jälkeen sai lisätä pikkuhiljaa liikuntaa. Näistä ohjeista olin todella iloinen ja huojentunut, sillä on tullut kuultua niin paljon erilaisia, myös paljon huonoja, kokemuksia patellaleikkauksista. Olin varautunut siihen, että koira makaa seuraavat kaksi kuukautta häkissä, sen pää sekoaa ja toinenkin polvi menee paskaksi. Todella hyvillä mielin olin leikkauksen jälkeen. Jalkaa sai tosiaan heti käyttää, ja lääkäri sanoi, että usein pikkukoirat saattavat tovin pomputella jalkaa ennen kuin alkavat käyttää sitä kunnolla. Nyyti kuitenkin jo samana iltana otti askeleita leikatulla jalalla.

2. päivä

Ensimmäiseksi yöksi menimme äitin luo, koska pelkäsin Nyytin vinkuvan koko yön, joten annoimme Mikolle rauhan nukkua seuraavan päivän työrupeamaa ajatellen. Yö meni kuitenkin ongelmitta, pari kertaa taisin herätä pieneen piipitykseen. Nukuin varalta patjalla häkin vieressä, ja aamuyöstä päästin Nyytin häkistä kainaloon nukkumaan. Pissaamisessakaan ei ollut mitään ongelmaa vaan koira pystyi ihan niiaamalla sen tekemään. Päätin tehdä koko ensimmäisen viikon etänä töitä, jotta pystyin samalla seurailemaan Nyytin vointia. Ensimmäisen päivän Nyyti oli vähän vaisu ja piipitteli muualla paitsi sylissä. Jalka ei vaikuttanut ihan hirveältä kipeältä, ja koira liikkui heti suht hyvin. Toki alla oli vahvat lääkkeet.

Alle vuorokausi leikkauksesta

Vuorokausi leikkauksesta haavan päällä olleen sidoksen sai poistaa. Voin sanoa, että tiukassa oli. Minä pidin koiraa, ja Mikko poisti sidosta. Tovi meni, että se saatiin irti. Nyytille oli laitettu leikkauksen jälkeen kylkeen kipulaastari, joka alkoi vaikuttaa vuorokausi leikkauksesta, ja sen piti antaa olla sen jälkeen vielä 3 vuorokautta. Laastari oli vähän haastava, koska sitä ei saanut peittää, jotta teho ei voimistu, eikä Niiskua saanut päästää vahingossakaan nuolaisemaan sitä. Omat kädet piti heti pestä kosketuksen jälkeen.

Kaulurin Nyyti hyväksyi heti kättelyssä - liekö tähän vaikuttanut se, että koko elämänsä joutunut kestämään kaiken maailman tossuja ja pipoja 😂 Lääkäristä saatiin mukaan muovinen kauluri, ja äitiltä sain lainaan pehmeän, puhallettavan kaulurin, joka tuntui olevan koiralle paljon helpompi. Pehmeän kaulurin kanssa huomasin sen ongelman, että esim. luuta syödessä koira sai tassut kaula-aukon läpi ja siinä sitä sitten oltiin jumissa. Yksin jätettäessä käytin muovista kauluria, koska sen sai tarpeeksi tiukalle ja oli näin ollen turvallisempi.

Tärkeää oli tehdä Nyytille sellaiset olosuhteet, joissa se ei voisi loukata itseään (liukastua jne.), joten sain äitiltä lainaan pentuaitauksen ja kävin ostamassa Tokmannilta "monitoimimattoja" (ikään kuin isoja, ohuita, kumipohjaisia eteismattoja), joita on helppo myöhemmin hyödyntää esim. koirien häkkien pohjalla. Nyytille rajattiin sekä ala- että yläkertaan oma alueensa, jossa sillä ei ollut mahdollista hyppiä, pomppia eikä liukastella. Leikkaus sattui myös vuodenajan osalta otolliseen aikaan, koska talvisaikaan ulkona on suuri riski liukastua.

Kuntoutuminen

5. päivästä leikkauksen jälkeen Nyyti on ollut täysin oma itsensä. Se on liikkunut hyvin (hieman ravatessa astunut leikatulla jalalla mahan alle, kokonaisuudessaan kuitenkin erinomaisesti) ja suurin ongelma onkin ollut pitää se rauhassa. Tuollaisen elohiiren kanssa, joka on tottunut, että saa loikkia miten sattuu, se on vain sekunninsadasosa kun koira on takajaloillaan, hypännyt tuolille, pyörinyt 10 kertaa ympäri.... 😂 Ihanaa, kun kaikki on mennyt niin helposti ja koira vaikuttaa hyvin voivalta, mutta monet kerrat on saanut olla sydän syrjällään, että loukkaako se itsensä. Sisäaitaukset otettiin pois noin 3 viikon kohdalla, mutta portaisiin pääsy oli estetty ja esim. sohvalle Nyyti pääsi tyynyjen kautta. Ensimmäiset pari viikkoa tosiaan tehtiin lyhyitä max 15 min kävelylenkkejä. Ensimmäisellä viikolla ei oltu sitäkään aikaa. Minuutteja en ole laskenut, mutta kolmannella viikolla käytiin noin 20 min lenkkejä, neljännellä 25 min ja nyt noin puolta tuntia. Eilen oltiin metsässä (edelleen liikkuminen hihnassa) vajaa tunti, mutta käytin aikaani kuvaamiseen, joten koko aikaa ei oltu varsinaisesti liikkeessä.

Nyt muutaman päivän aikana olen pieniä jumppajuttuja tehnyt, en kuitenkaan mitään liian rasittavaa. Kahlaamassa ollaan käyty heti muutama päivä tikkien poistamisen jälkeen. Tosi hyvä juttu, että leikkaus ajoittui tähän aikaan, kun vielä pääsee luonnonvesiin. Ilmat vain eivät ole olleet kaikista otollisimmat ja mielellään olisin vedessä enemmänkin käyttänyt. Onneksi Nyyti ei kuitenkaan ole mikään hirveä vilukinttu.

Hieman on havaittavissa turhautumisen vähäisen liikkumisen takia, mutta ei sellaista, että koira hyppisi seinille, ei tosiaankaan. Ensimmäisenä viikonloppuna tuntui, että saapa nähdä mitä tästä tulee, mutta Nyyti on sopeutunut tilanteeseen todella hyvin. Toipumisaikaa varten hankittu aktivointiarsenaalikin saattoi olla hieman liioteltu, mutta mieluummin niin päin, että tekemistä sille on kuitenkin ollut tarjolla. Leikkauksesta on nyt 5 viikkoa ja tosiaan viimeiset neljä viikkoa on olleet todella helpot. Kaikki on mennyt niiiiin hyvin. 1,5 viikon päästä mennään röntgeniin ja jälkitarkastukseen, ja samalla reissulla käydään fyssarilla. Sielläpä se totuus sitten selviää, onko polvi parantunut oikein jne.. Jännittää kyllä, koska kun kaikki on mennyt niin hyvin, niin pelkään, että kyllä sieltä vielä joku vastoinkäyminen tulee. Toivottavasti ei!

Polvi 4 viikkoa leikkauksesta

Jos joku kysyy minulta patellaleikkausesta, niin suosittelen kyllä ehdottomasti. Meidän kokemukset on olleet täysin päinvastaiset kuin mitä olen suurimmalta osalta leikkauttaneista kuullut. Jos koiralta ei olisi ajeltu karvoja, ei sen leikkauksesta olisi tiennyt mitään. Nyyti etu on varmasti ollut pieni koko ja kevyt rakenne, sekä rämäpää. 😂

Miisa

361 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page